Skip to main content

Het artikel in het Therapeut, Coach & Counselor Magazine

Elk probleem is in een seconde op te lossen. Deze overtuiging werd in mij geboren, nadat ik in mijn praktijk een paar keer getuige was van een heel snelle shift, waardoor een probleem direct opgelost was. Wat veroorzaakte zo’n instant transformatie? Na een zoektocht van 4 jaar vond ik in 2007 het antwoord: we hebben allemaal een unieke persoonlijke handbeweging, waarmee we in een seconde belemmerende emoties kunnen verwerken, gedachten en overtuigingen kunnen loslaten en gedragspatronen blijvend kunnen veranderen. Ik noemde het SilentHands.

De handbeweging blijkt net zo effectief als wanneer je die in de verbeelding uitvoert. Daarmee is de techniek op elke plaats en op elk moment toepasbaar. Het is makkelijk, snel en bovenal een zeer krachtig verwerkingsmechanisme. SilentHands® kunnen we inzetten bij een breed scala aan hulpvragen. Van het oplossen van psychische problemen (o.a. trauma, angststoornissen, rouw), het oplossen van blokkades bij coachvraagstukken (o.a. effectiever communiceren, bereiken van doelen) tot spirituele ontwikkeling (o.a. de geest tot rust brengen, het ego loslaten). Daarbij is een belangrijk voordeel dat cliënten een zeer praktische zelfhulptool krijgen, waarmee zij tussen de sessies door en na het traject in hun dagelijks leven kunnen oefenen en zelfstandig aan hun voortgang kunnen werken.

De Vrije Universiteit Amsterdam doet momenteel onderzoek naar de effectiviteit van SilentHands bij het oplossen van specifieke fobieën, waaronder angst voor dieren, sociale fobie, claustrofobie, angst voor vervoer, angst voor harde geluiden. De eerste resultaten zijn zeer overtuigend en het betrokken angst- en traumabehandelcentrum overweegt voorgeschreven behandelmethoden te vervangen door een behandelprotocol met SilentHands.

Meer dan 25 jaar heb ik een eigen praktijk als coach/therapeut in Amsterdam. Ik deed een opleiding Oplossingsgerichte coaching, leerde Emotional Freedom Techniques (EFT), werd Master Practitioner Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en hypnotherapeut. In 2010 startte ik een vierjarige reading opleiding. In dat jaar werd ik ook student van de boeddhistische meester, Zijne Eminentie de 7e Dzogchen Rinpoche. Dzogchen is de non-dualistische richting binnen het boeddhisme.

De ontdekking

Eigenlijk is het niet zo gek dat mensen een fysieke manier hebben om emoties te verwerken en los te laten. Van dieren weten we dat ze gaan trillen, zich uitschudden of uitrekken om zich te ontladen van stress en spanning. Maar dat het een unieke persoonlijke handbeweging is waarmee mensen dat doen, was iets dat ik niet had kunnen bedenken. In een café tijdens een kort gesprek van vijf minuten vertelde een vrouw die ik net ontmoet had, mij over haar jeugd, haar carrière, haar huwelijk dat op springen stond, haar gezondheid die niet goed was en haar totale gebrek aan energie. Terwijl zij dat vertelde, zag ik in een helder moment hoe zij haar managementteam aanstuurde en deed ik haar voor hoe zij dat effectiever kon doen. Terwijl ik het haar  oordeed, zag ik dat bij haar de jackpot viel.

Niet één kwartje viel, de kwartjes bleven vallen. Ik zag dat hier sprake was van een instant transformatie en sloeg ons gesprekje beeld voor beeld en woord voor woord op in mijn geheugen. Ik wist dat ik hier mijn heilige graal zou vinden. Helaas, hoe vaak ik de scène in mijn hoofd ook afspeelde, ik zag niet wat de shift had veroorzaakt. Een jaar later kwam ik dezelfde vrouw op dezelfde plek toevallig weer tegen. Ze vertelde mij dat het heel goed ging met haar. Haar huwelijk was beter dan het in jaren was geweest, ze bruiste van energie en haar managementteam functioneerde als een geoliede machine. Voor mij was het duidelijk dat dat het effect was geweest van het gesprekje dat we een jaar eerder hadden gevoerd. Nogmaals bestudeerde ik de scène die ik in mijn geheugen had gegrift. En toen was daar het eureka moment. Ineens zag ik dat het een handbeweging was geweest die ik maakte, die de transformatie had getriggerd. Direct begon ik in mijn praktijk met experimenteren.

“Eigenlijk is het niet zo gek dat mensen een fysieke manier hebben om emoties te verwerken en los te laten.”

Ik maakte allemaal handbewegingen en liet mijn cliënten allerlei handbewegingen maken, maar er was geen effect. Mijn hypothese werd dat we allemaal een unieke persoonlijke handbeweging hebben waarmee we emoties kunnen verwerken en

loslaten. Vervolgens gebeurde er twee bijzondere dingen. Ik zat aan de keukentafel en vroeg mij af wat mijn handbeweging dan is. Op dat moment ging mijn arm omhoog en ik slaakte een diepe zucht, waarna ik helemaal helder werd en een diepe innerlijke rust en vertrouwen ervaarde. Ik wist direct dat dit mijn handbeweging was. Ik experimenteerde er een week mee: voor een rood stoplicht liet ik mijn ongeduld varen, en stress over dingen die niet soepel verliepen, liet ik moeiteloos los. En toen kwam de volgende vraag

op: hoe kan ik de persoonsgebonden handbeweging van anderen zien? Met een stapeltje  lege A4-tjes zat ik aan mijn bureau en ik begon te schrijven. Ik raakte in een soort trance en weet niet meer hoe lang ik heb geschreven, maar toen het klaar was had ik drie velletjes vol geschreven. En het bleek een protocol te zijn.

Dat protocol is nu na 17 jaar nog vrijwel hetzelfde. Persoonlijk houd ik niet van protocollen, maar als ik probeer bochtjes af te snijden, wordt het een rommelige sessie. Het protocol doet z’n werk goed en in meer dan 95% van de sessies lukt het om de = SilentHands-beweging van cliënten te vinden. Het blijkt bovendien dat therapeuten, coaches en counselors die het protocol leren gebruiken, hiermee ook succesvol zijn.

Toepassingen met SilentHands

Emotionele en lichamelijke gevoelens loslaten

We kunnen met onze SilentHands-beweging in een seconde emoties verwerken en loslaten. Daarmee kunnen we de emoties afhalen van beelden, geluiden, geuren, smaken en lichamelijke sensaties die met elkaar ervaringen vormen. Voor mensen die minder goed connectie maken met hun emotionele gevoelens, is er ook de ingang van de lichamelijke sensaties, zoals pijn in de buik- of hartstreek, spierspanning, een brok in de keel, een steen op de maag.

We kunnen dat toepassen op ervaringen in de drie tijden: verleden, toekomst en heden. Dus bijvoorbeeld verwerken van traumatische herinneringen, loslaten van angst over toekomstige gebeurtenissen en het verwerken van belemmerende emoties in het dagelijks leven. Elke emotie kan met de SilentHands-beweging worden verwerkt: stress, angst, verdriet, woede, schuld, schaamte, machteloosheid, eenzaamheid. En doordat we de beweging ook imaginair kunnen uitvoeren, is die in vrijwel elke situatie toepasbaar. Dit maakt SilentHands een unieke zelfhulptool, waarmee we onszelf in een seconde in een staat van rust, ruimte, vertrouwen en verbinding kunnen brengen.

Gedachten loslaten

Gedachten laten we net zo makkelijk los door met de SilentHands-beweging gedachtetreinen en -cirkels te doorbreken.

Overtuigingen en kernopvattingen loslaten

Als we overtuigingen en negatieve kernopvattingen willen loslaten, kiezen we liever de ingang van de emotionele en lichamelijke gevoelens. Door iemand drie keer luid met volle overtuiging de negatieve kernopvatting over zichzelf, bijvoorbeeld ‘ik ben niet goed genoeg’, te laten uitspreken, komt de emotionele lading in het systeem van de cliënt. Als cliënt op dat moment drie keer de SilentHandsbeweging doet, is alle lading opgelost en is de negatieve kernopvatting een willekeurig leeg zinnetje geworden. Cliënten geven aan dat er niets van waar is of dat het niet meer over hen gaat.

Gedragspatronen veranderen

Gedragspatronen veranderen spontaan als we de emotionele lading van situaties afhalen. Het effect daarvan is namelijk dat we de situatie na het doen van de handbeweging helder kunnen zien, doordat deze niet meer gekleurd is door emoties en gedachten. Je ervaart direct een perspectiefverandering, die weer leidt tot een nieuwe overtuiging, waarmee nieuw gedrag een logisch gevolg is van het nieuwe wereldbeeld. Dit wordt door cliënten vaak ervaren als een magisch moment.

Representaties in het bewustzijn transformeren

De SilentHands-methode wordt nog magischer als we ons realiseren dat alles een representatie is in ons bewustzijn en dat we elke representatie in ons bewustzijn kunnen purificeren. Of het nu gaat over herinneringen, toekomstgedachten, materiele objecten, ruimtes, ideeën, concepten, (voor)ouders, systemen. Alles wat in de aandacht komt, de lading is er met een handbeweging van af te halen. Een cliënt had sinds haar jeugd een zeer moeilijke relatie met haar moeder. Ze had haar al lange tijd niet gesproken. Door haar moeder te visualiseren en het hele verhaal met alles wat er gebeurd was, de patronen van haar moeder en van zichzelf en de pijn die het veroorzaakte in één keer in haar bewustzijn te laden, kon ze met enkele SilentHands-bewegingen de relatie purificeren. Er zat niks meer tussen haar en haar moeder. Ze kon nu met compassie naar haar kijken en voelde de behoefte om haar direct na de sessie te bellen.

 

Zonder geloof, moed of wilskracht

Voor het bereiken van resultaten met deze methode is geen geloof, moed of wilskracht nodig. Het is juist een moeiteloze methode waarin we door een persoonsgebonden handbeweging van overgave in een ‘ik-doe-het-gewoon’- staat komen. Overgave is het tegenovergestelde van defensie, dat wil zeggen vluchten, vechten of bevriezen. Je laat de afweer zakken en dat maakt de weg vrij voor een supersnelle verwerking. Mijn theorie is dat, als iets in het bewustzijn is en je doet dan de handbeweging van overgave, er een ‘sein veilig’ wordt gegeven. De synapsen van de zenuwbanen waarmee de emotie gekoppeld is aan de beelden, geluiden, geuren, smaken en lichamelijke sensaties geven de boodschap van de emotie niet meer door. Het sympathische zenuwstelsel schakelt direct terug naar het parasympatische zenuwstelsel: de ademhaling en de hartslag worden rustig, de bloeddruk en de spierspanning dalen. Het energiesysteem van het lichaam ontlaadt zich, je slaakt een zucht, gaapt, lacht, krijgt kippenvel of voelt op andere wijze dat het systeem de lading heeft losgelaten. Hoewel one-session-wonders heel gebruikelijk zijn, is niet alles in één sessie opgelost.

Maar de meeste cliënten zie ik niet meer dan drie keer. Gelukkig vertellen de bereikte resultaten en de magie in de sessies zich snel door en heb ik een volle praktijk.

“We brengen cliënten met de SilentHands-methode onmiddellijk in contact met hun eigen wijsheid, hun diepste natuur, wanneer ze de sluiers van emoties en gedachten weghalen.”

Sessies en traject zijn anders

Cliënt doet het helemaal zelf

De sessies gaan wel anders dan de meeste therapieën coachsessies. Met de SilentHands-methode praten we nauwelijks over de inhoud en analyseren we vrijwel niet. We voegen niets toe van ons eigen wereldbeeld, anders dan dat we uitleggen hoe emoties en SilentHands werken. Zelfs de handbeweging is van de cliënt. Het enige dat we doen, is die bewust maken in een Discovery Session, zodat we die in het traject

kunnen gebruiken om blokkades op te lossen en cliënten die kunnen gebruiken om in hun dagelijks leven te oefenen in bepaalde situaties.

We brengen cliënten met de SilentHands-methode onmiddellijk in contact met hun eigen wijsheid, hun diepste natuur, wanneer ze de sluiers van emoties en gedachten weghalen. Het nieuwe perspectief en de oplossingen komen uit henzelf.

SilentHands geeft vertrouwen

Wat ook anders is dan bij andere methoden zoals cognitieve gedragstherapie, is dat cliënten die hun SIlentHands-beweging hebben ontdekt, zin krijgen om zelf te oefenen. Ze voelen vertrouwen omdat de exposure aan vervelende emoties heel kort is en het geeft snel resultaat. Het vergt dus geen discipline, wilskracht of moed om ermee aan de slag te gaan. Het feit dat SilentHands een middel is dat ze zelf al hebben, geeft een gevoel van empowerment.

Integreren in eigen methode

De SilentHands-methode is overigens heel goed te combineren met andere methoden die therapeuten, coaches en counselors gebruiken. De meeste van die methoden zijn geschikt om cliënten bij gevoelens te brengen. Traditionele praatmethoden, hypnotherapie, familie-opstellingen en andere methoden zijn echter niet altijd even  krachtig en consequent in het verwerken van de emoties.

Zoals het Engelse spreekwoord luidt: You can bring the horse to the water,

but you can’t make it drink. Met SilentHands kunnen we het paard nu laten drinken.

Jezelf vrijmaken als professional

Ook voor ons als professionals is het goed om onszelf voor elke sessie even helemaal leeg te maken, zodat we met onze aandacht volledig bij de cliënt kunnen zijn. Een kwestie van een paar seconden met SilentHands.

Missie SilentHands

Hoewel ik SilentHands sinds 2007 in mijn praktijk gebruik en vele cliënten mij zeiden dat iedereen zijn handbeweging zou moeten kennen, kreeg ik pas in 2022 de ingeving dat de tijd om SilentHands wijd te verspreiden was aangebroken. De ambitie is om minimaal 10 miljoen mensen hun handbeweging te laten ontdekken in een Discovery Session. Daarvoor heb ik het SilentHands Institute opgericht en een onlinetraining ontwikkeld waarin therapeuten en coaches leren om de specifieke handbeweging bij anderen te vinden. Deze heeft inmiddels gecertificeerde facilitators afgeleverd die met succes Discovery Sessions doen en cliënten met deze snelle verwerkingsmethoden helpen.

Rogier Gielen is meer dan 25 jaar coach/therapeut gericht op snelle verandering. Zijn carrière in de software-industrie werd onderbroken door een groot verlies toen zijn eerste kind overleed. Hij verwerkte dat niet goed en ging twee jaar later alsnog in therapie. In die periode kreeg hij de eerste complete verlichtingservaring. Die maakte dat hij zijn hart ging volgen. Hij werd coach/therapeut. In 2007 ontdekte en ontwikkelde hij SilentHands® en in 2022 richtte hij het SilentHands® Institute op. www.silenthands.org