Skip to main content

Angst voor overgeven (en controledwang)

Uitbehandeld met EMDR en Cognitieve Gedragstherapie (CGT), maar toch in 2 sessies van controledwang en een angstklacht af. Frederique kwam bij mij omdat enkele sessies EMDR en 10 sessies CGT geen oplossing hadden geboden voor de angstklacht.

Frederique kwam voor haar angst voor overgeven. Emetofobie met een mooi woord. Het gaat om angst dat je zelf misschien moet overgeven of angst dat anderen mogelijk gaan overgeven. Bij Frederique ging het om dat laatste. In het eerste gesprek bleek dat zij ook last had van claustrofobie, hoogtevrees, angst voor rijen en mensenmassa’s, perfectionisme en controledwang.

Ze wilde graag werken aan haar angst voor overgeven door anderen, want ze wil een mooie reis maken, maar deze angst zit de voorpret in de weg. Sterker nog, ze zag zwaar op tegen het vliegen en tegen het vervoer met busjes ter plaatse. Bovendien een andere keuken, hoe reageert de maag daar op? En met jonge kinderen weet je het sowieso nooit…

Ik hou ervan om mensen direct hun unieke handbeweging te geven waarmee zij in seconden emoties kunnen verwerken en daarmee beperkende overtuigingen en gedrag kunnen veranderen. Dan kunnen we dat gelijk inzetten om de problemen op te lossen. Dit is de SilentHands methode.

We vonden in de eerste sessie al vlot haar persoonlijke handbeweging. En Frederique verwerkte in een half uur zes ‘traumatische’ herinneringen. En passant losten we een probleem op van controle dwang bij het organiseren van uitjes. Ze kon zich niet herinneren dat er ooit een uitje met vriendinnen had plaatsgevonden zonder dat zij dat had georganiseerd. Door zich een rampscenario voor te stellen als zij het uitje niet zou organiseren, kon ze de angst in een handomdraai verwerken met haar SilentHands beweging.

Ze voelde zich helemaal leeg en dat voelde prettig, licht. En ook een beetje onwennig, want dat gevoel kende ze niet. Maar ze vond het heel fijn. Ze durfde het experiment om het volgende uitje met vriendinnen niet zelf te organiseren, lachend aan.

Bij de tweede afspraak bleek dat het haar geen enkele moeite had gekost om een avond uit naar een restaurant en de bioscoop door een van haar vriendinnen te laten organiseren. Frederique vertelde dat het leven zo wel een stuk relaxter was.

We gingen nog verder met het afronden van de emetofobie. In de rest van het uur neutraliseerde zij nog eens tien herinneringen en twee rampscenario’s. Aan het eind van de sessie verheugde Frederique zich op de reis die ze gaat maken. Van enige anticipatieangst was geen enkele sprake meer. Ook niet weken later.

Dit traject met SilentHands roept bij mij ook enkele vragen op.

Hoe kan het dat de EMDR sessies geen oplossing hadden geboden, terwijl SilentHands in feite net als EMDR een snelverwerkingsmethode is? Ik vermoed dat een verschil is dat cliënten hun SilentHands beweging altijd bij zich hebben en het geeft hen een veilig gevoel dat ze iets hebben dat ze op elk moment kunnen toepassen. Daardoor neemt de ontspanning toe en wordt de angst ook niet meer zo getriggerd.

En hoe kan het dat de 10 sessies CGT niet gewerkt hebben in dit geval? Ik vermoed dat het ook te maken heeft met het feit dat de exposure in vivo de exacte angst niet goed kon benaderen. Ondanks dat de toegewijde CGT therapeut letterlijk overgaf over de goed ingepakte cliënt ontbrak het element van het onverwachte. En het kan ook zijn dat de client zich ondanks dat zij zich fysiek wel blootstelde aan het overgeven van de therapeut er mentaal toch sprake was van vermijding.

Heb jij er ideeën over? Laat het weten.

Ben je benieuwd wat SilentHands voor jou kan betekenen? Of wil je meer te weten komen over hoe deze effectieve methode precies werkt? Meld je dan nu aan voor het gratis webinar. Dan zien we elkaar binnenkort online! Meld je hier aan: https://silenthands.org/webinar