Skip to main content

Roltrapangst

Uitbehandeld met Cognitieve Gedragstherapie (CGT), maar toch in 1 sessie van angstklacht af. Floor kwam bij mij met een niet veel voorkomende klacht. Zij was bang om roltrappen af te gaan. Ze kwam bij mij nadat 11 sessies CGT niet voldoende resultaat hadden opgeleverd.

Floor was met een GZ therapeut verschillende roltrappen afgegaan. In het begin was er progressie. Het lukte haar op sommige korte roltrappen om vlak achter de therapeut aan naar beneden te gaan. Op andere hogere roltrappen lukte het niet. Na een tijdje ging het ook steeds minder met de kortere roltrappen. Ook een meer ervaren CGT therepeut kon het verschil niet maken. Reden om een andere aanpak te proberen.

In het eerste uur ging ik na een korte kennismaking met Floor op zoek naar haar SilentHands beweging. Een unieke persoonlijke beweging waarmee verwerking in enkele seconden plaats vindt. Vervolgens gingen we op zoek naar de oorzaakervaring. Meestal is er bij een specifieke angstklacht sprake van een bewuste ‘traumatische’ ervaring in het verleden. In dit geval helaas niet, want dan is het probleem vaak heel snel opgelost.

Maar Floor verwerkte wel enkele andere lastige ervaringen met roltrappen en ook enkele vergelijkbare ervaringen met hoogte waarbij ze niet in beweging durfde te komen. Doordat SilentHands heel snel werkt, hoeft de blootstelling aan het vervelende gevoel, exposure in vitro, maar heel kort te zijn. Daardoor zag Floor er niet tegen op om het vervelende gevoel toe te laten. We hadden in een half uur zes ervaringen geneutraliseerd. En Floor keek er naar uit om dit in het echt, exposure in vivo, te gaan doen.

Dus we gingen vrolijk naar het winkelcentrum naar die ene grote hoge roltrap waar het nog nooit was gelukt om vanaf te gaan. We stonden boven aan de roltrap en Floor voelde weer een angst opkomen, kennelijk was nog niet alles verwerkt. Ze deed nog een keer haar SilentHands beweging in haar verbeelding, zodat andere mensen in de winkel het niet zagen. En nu was de angst helemaal opgelost. Ze stapte lachend op de roltrap, zonder iemand voor zich. En de tweede keer zelfs met één hand los.

“Wat was het verschil met de Cognitieve Gedragstherapie?” vroeg ik haar. Ze zei: Met CGT had ik altijd nog een beetje angst als ik op de roltrap stapte. En nu was er echt geen angst. Met ander woorden; ook al vermeed Floor met CGT de roltrap niet en stapte ze er op basis van wilskracht op, er was toch wel mentale vermijding. Voor het oog een klein verschil met SilentHands, maar door de handbeweging van overgave een heel groot verschil in effectiviteit en duurzaamheid van de oplossing.

Want twee maanden later winkelt Floor nog steeds heerlijk met haar vriend in de stad.

Ben je benieuwd wat SilentHands voor jou kan betekenen? Of wil je meer te weten komen over hoe deze effectieve methode precies werkt? Meld je dan nu aan voor het gratis webinar. Dan zien we elkaar binnenkort online! Meld je hier aan: https://silenthands.org/webinar